En blondins dagbok

Gravid vecka 28

Kategori: I väntans tider

Bebisen

Bebisen är nu ungefär 25 cm från huvud till stjärt, 40 cm från topp till tå och väger omkring 1300-1400 gram.

 Hjärnan fortsätter att utvecklas och bildar nu alla veck och vindlingar som karaktäriserar en fullt utvecklad hjärna. Håret på bebisens huvud blir längre.

 Man kan nu få en antydan till om bebisen vill komma ut med fötterna eller huvudet först. Bli inte orolig om det visar sig att den ligger med fötterna nedåt; det finns fortfarande tid för den att vända sig, och din läkare kan också försiktigt försöka vända på bebisen.

Du

Översta delen av din livmoder är nu c:a 7,5 cm ovanför naveln och din viktökning ligger förmodligen mellan 7 och 11 kg.

 Du kommer förmodligen att besöka MVC varannan vecka från och med nu, även om det varierar från landsting till landsting. Vecka 28 utförs en del viktiga tester, som t.ex. om du har graviditetsdiabetes, järn och rhesusfaktor för att se om du är Rh negativ eller positiv, och om du kommer att behöva gammaglobulin efter förlossningen för att förhindra att din kropp bildar antikroppar mot din bebis blod.

Jag

Tänk vad tiden går fort, nu är det bara ca 12 veckor kvar. Det är full fart i magen ♥ Känner att det börjar bli lite tränger där inne. Det är svårare att andas och blir väldigt lätt andfådd. Har fått elefantfötter, vilket gör det svårt att gå och få i fötterna i några passande skor.
På mån är det dags att ta lite nya prover och träffa barnmorskan igen. Har även fått en inbjudan att börja i en föräldrargrupp i slutet av juli. Spännande att träffa andra blivande föräldrar och gravida kvinnor.

Kommentarer


Kommentera inlägget här: