En blondins dagbok

Gravid vecka 31

Kategori: I väntans tider

Bebisen
 
Bebisen är nu omkring hela 42 cm från huvud till tå och väger omkring 1.6 kg. Den här veckan är en milstolpe i bebisens utveckling då lungorna får förmågan att fungera på egen hand tack vare bildandet av en "surfaktant" som hindrar att lungblåsorna faller ihop om bebisen av någon anledning skulle förlösas och bli tvungen att andas utanför livmodern.

Öronen är nästan helt färdigutvecklade, både de yttre och inre delarna, och bebisen kan höra din röst som den också kan känna igen efter förlossningen, tillsammans med andra vanliga ljud.

Bebisen bildar också underhudsfett och hudfärgen är mer rosa än röd vid det här laget (för "vita" bebisar). Naglarna är så långa att bebisen kan råka riva sig med dem innuti livmodern.

Du

Den övre delen av din livmoder är nu ungefär 11 cm ovanför navlen och din vikt har sannolikt ökat med mellan 9 och 12 kg. Viktökningen utgörs främst av moderkakan, blodvolym, livmoder, bröst, underhudsfett, vatten och fostervatten, förutom själva bebisen förstås.

Då ligament och muskler i korsryggen börjar mjukna och slappna av inför förlossningen så kan det hända att du börjar få ryggvärk. Det finns inte mycket man kan göra för att förhindra detta förutom att försöka göra det så bekvämt som möjligt för sig.

Det är också vanligt att få halsbränna under de sista veckorna eftersom livmodern inte lämnar mycket plats kvar för magen och dess innehåll som då kan pressas upp i matstrupen. Det kan hjälpa att äta mindre måltider fast oftare.

Jag

Magen har vuxit massor de senaste veckorna och blivit riktigt rund. Känns och ser ut som om jag svalt en badboll =) Ryggont är väl inget nytt men har blivit så mycket bättre sen jag slipper stå/gå hela dagarna. Har börjat känna av halsbränna betydligt mycket oftare nu än innan. Tur att det finns hjälpmedel mot det, för usch vad det är jobbigt, gör så att man mår illa och så svider det ända från magen upp i halsen. Mina fötter har börjat svälla väldigt mycket, har inga fotknölar eller vrister kvar, skäms över dem och bär helst långklänning just nu, allt för att dölja mina stubbar till ben och mina hemska elefantfötter. Nu är det inte längre små sparkar/knytslag som bebisen ger mig, nu vrider och vänder den på sig där inne, märks att det börjar bli trångt åt den lille. Hela magen flyttar på sig när den är igång. Det har börjat gå riktigt fort nu, dagarna/veckorna tickar på och snart så kommer jag att ligga där....Hjälp! Jag blir så nervös och rädd så fort jag tänker på det.

 

Kommentarer


Kommentera inlägget här: