En blondins dagbok

Gravid vecka 30

Kategori: I väntans tider

Bebisen
 
Nu kanske det börjar kännas som att du varit gravid i en evighet och det kan vara svårt att tänka sig att du ska vara gravid i ytterligare 10 veckor. Men din bebis måste fortfarande växa till sig en hel del innan han eller hon är redo att komma till världen. Bebisen är nu 41 cm från topp till tå och väger omkring 1,4 kg.

Även om din bebis ligger skyddad av fostervattnet och livmodern kan den känna och reagera på smärta. Man kan se med ultraljud hur bebisen övar på att andas för att göra sig redo för världen utanför. Om den sväljer fostervatten i fel struprör kan du känna hur den får hicka

Om din bebis föddes nu skulle den kunna hålla sig varm utan kuvös. Huden börjar bli mjuk och len allteftersom underhudsfettet utvecklas. Fettet isolerar mot kyla och fungerar som en energireserv.

Du

Din livmoders översta del kan du nu känna c:a 10 cm ovanför navlen. Livmodern, moderkakan och vätskemängden kommer att öka stadigt under de kommande 10 veckorna och du kommer förmodligen  att gå upp ungefär ett halv kilo per vecka.

Eftersom du blir större blir det allt svårare att röra sig snabbt. Du är inte längre så smidig och du bör vara försiktig för att undvika att trilla och skada dig eller bebisen. Tänk på att bibehålla en god hållning när du sitter och står; det kommer att underlätta för dig och minska risken för smärtor i ryggen. Du bör rulla över på sidan innan du stiger upp efter liggande position för att undvika att belasta magmusklerna som är uttänjda och svagare än normalt.

Jag

Ca 10 veckor kvar nu, oj vad tiden går fort. Nu först har jag börjat bli påmind om att jag snart ska föda, att vi snart ska ha en liten bebis här hemma. Hur ska detta gå? Och förlossningen? Många tankar kring detta nu.

Har känt bebisen hickat några gånger ;)

Mina handleder börjar må bättre på nätterna men dock sämre på dagtid. Känner mig svagare, tappar saker lättare och ibland låser de sig.

Just nu känns allting lite extra tufft också då jag gått och dragit på mig en jobbig förkylning med halsont.

Längtar ♥

Kommentarer


Kommentera inlägget här: