En blondins dagbok

Gravid vecka 33

Kategori: I väntans tider

Bebisen
 
Nu väger bebisen c:a 2 kg och mäter totalt omkring 45 cmfrån topp till tå.

Förutom att gråta så kan nu bebisen göra allt som en nyfödd 40 veckors bebis kan. Det börjar bli trångt om utrymme inne i livemodern, men bebisen kan fortfarande sparka och röra sig. Den sover mycket under den här perioden, precis som en nyfödd bebis. Ögonen rör sig under REM-sömnen, och forskarna tror att fostret drömmer livfullt inne i livmodern.

När bebisen är vaken så använder den sina sinnen; den lär sig alltmedan den lyssnar och känner. Bebisen har sannolikt valt en förlossningsposition nu och ligger antingen med huvudet nedåt eller uppåt (sätesbjudning). När barnmorskan känner på din mage så kan hon känna hur barnet ligger och eventuellt försöka vända det om det ligger med stjärten först.

Om bebisen föds denna veckan så är lungorna sannolikt starka nog att fungera utan hjälp, men den kan ändå behöva vård av specialisttränade läkare och sköterskor.

Ögonen är öppna under vakenperioderna och färgen på dem är vanligen blå, oberoende av vad den permanenta färgen senare kommer att bli, då pigmenteringen inte är färdigutvecklad. Den slutliga pigmenteringen kräver att ögonen utsätts för ljus och sker vanligen inom några veckor från förlossningen.

Du

Din livmoder befinner sig nu c:a 15 cm ovanför din navel. Din viktökning ligger förmodligen mellan 10-13 kg. Under de sista veckorna upplever många att de behöver kissa oftare. Livmodern trycker på urinblåsan och kan göra att du behöver gå på toaletten ofta. Din livmoder har blivit c:a 500 gånger störreän den var innan du blev gravid!

Produktionen av röda blodkroppar har nu börjat komma ikapp och blodbristen och andfåddheten som du kanske upplevde tidigare börjar avtaga under den här perioden.

Jag

Extra kissnödig tycker jag att jag har varit hela min graviditet. Min viktökning ligger på ca 13-14 kg, nu behöver jag inte lägga på mig mer tycker jag =)

Blir andfådd av minsta lilla och det börjar bli jobbigt att röra sig, gå/böja/ligga bekvämt/sitta skönt osv. Har börjat fått mer och mer halsbränna, vilket gör att jag småäter mycket oftare nu för att bli av med illamåendet som kommer av de sura uppstötningarna. Mina fötter och ben ser fortfarande ut som att de tillhör en elefant el flodhäst, gör nästan ont att vicka på fötterna...så svullen är jag.

 

Kommentarer


Kommentera inlägget här: