En blondins dagbok

Gravid vecka 34

Kategori: I väntans tider

Bebisen
 
Din bebis längd är denna veckan ungefär 32 cm från huvud till stjärt och 46 cm totalt. Den väger nu omkring 2.2 kg. Håret fortsätter att växa sig längre och tjockare. Bebisens hårfärg kommer troligen att förändras efter förlossningen, så om den är blond finns det en chans att det mörknar senare eller vice versa.

Det mesta av lanugohåret trillar av vid den här perioden, men vernixproduktionen ökar. Bebisen tar kalcium från dig för att kunna bilda skelett så därför är det viktigt att du för i dig mycket kalcium, antingen genom att dricka mjölk och/eller genom kosttillskott.

Om du skulle föda bebisen nu skulle den klara sig bra utanför livmodern, den största skillnaden mot ett fullgånget barn är lungornas mognad. även om lungorna i vecka 34 inte är helt färdigutvecklade så är chanserna goda att bebisen skulle klara sig utan intensivvård.

Bebisen flyter inte längre omkring utan vilar på livmodern. Naglarna har nu vuxit över kanten på fingrarna och bebisen kan riva sig på dem.

Du

Från naveln är det c:a 14 cm till den övre delen av din livmoder, men tänk på att detta mått kan variera från individ till individ. Du ska inte oroa dig om du inte har exakt samma mått som dina gravida vänner så länge som du växer som du skall. En växande livmoder är ett tecken på att bebisen där inne växer bra.

Dina Braxton-Hickssammandragningar tilltar i styrka och frekvens allteftersom din kropp förbereder sig för förlossningen. Sammandragningarna börjar i övre delen av livmodern som blir spänd och hård för att sedan sprida sig nedåt och slappna av. Många misstar de här "övningssammandragningarna" för verklilga förlossningsvärkar, men det är oftast falskt alarm. Ett sätt att avgöra om det är Braxton-Hicks eller "verkliga" sammandragningar kan vara att gå omkring en stund. Om spänningen då släpper, och om det inte gör ont så är det nästan säkert Braxton-Hicks du upplever.

Jag

Enligt barnmorskan och hennes mått så växer våran bebis precis som den ska och även min livmoder. Magen blir allt hårdare och hårdare. Har börjat fått kraftiga tryck/spänningar i bäckenet/fogarna fram. Det känns att både jag och bebisen börjar bli tung nu.

Har dock lite högt blodtryck 145/90, men det är inget allvarligt så länge jag mår bra och inte läcker äggvita. Ingen äggvita i urinen har jag och blodtrycket har varit oförändrat den sista tiden så det ska nog vara lugnt. Ska gå och kolla mitt blodtryck en gång varje vecka nu fram till förlossningen.

Känner mig helt orkeslös, trött och matt. Vill helst bara vara hemma och inte göra så mycket. Jag orkar knappt göra mig i ordning el sköta vardagssysslorna. Hoppas att det vänder snart, saknar lite energi.

Har idag fredagen den 27/7-2012 varit på vår första föräldrarutbildning. Fick inte lära oss så mycket idag, men det var roligt att träffa andra blivande föräldrar.

Min mage i vecka 34

 

Kommentarer


Kommentera inlägget här: