En blondins dagbok

Gravid vecka 32

Kategori: I väntans tider

Bebisen
 
I vecka 32 väger din bebis närmare 1.8 kg och är c:a 44 cmfrån topp till tå.

Under den här perioden rör bebisen sig mer och kraftfullare än någonsin. Kommande veckor bli utrymmet att röra sig allt mindre, och den så kallade fosterställningen blir den enda möjliga. Håll reda på fosterrörelserna och kontakta MVC om de plötsligt skulle minska i frekvens och/eller intensitet.

Tillväxttakten avtar nu något och utgörs främst av ökat underhudsfett som också gör att bebisen ser rundare och mindre skrynklig ut. Amningsreflexen är utvecklad och vid beröring av kinden vänder bebisen på huvudet för att söka efter bröstet, och beröring av underläpp gör att den öppnar munnen. Den klarar också att suga och svälja på ett koordinerat sätt.

Du

Din livmoders översta del finns nu c:a 13 cm ovanför naveln. Nu när bebisen vuxit sig så stor och livmodern är högre i buken kan du märka av en ny upplevelse: när bebisen ligger uppochner i mage kan den sparka uppåt och träffa dina revben. Trycket kan göra att det känns ömt, särskilt om bebisen fastnar med en fot mellan revbenen. Du kan delvis förhindra detta genom att sitta upp så mycket som möjligt.

Då bebisens behov av vitaminer och mineraler är större än någonsin nu så bör du fortsätta att äta ditt vitamintillskott ända fram till förlossningen. Om du inte redan har gjort det så kan det vara ide att skriva ett förlossningsbrev där du bland annat berättar om hur du ser din förlossning och vad du vill undvika.

Jag

Nu börjar det verkligen närma sig, jag kollar min gravid app på mobilen varje dag för att se hur många dagar det är kvar till BF. Vilket då även gör mig påmind om hur nära det är....känns ganska läskigt men ändå spännande. Undra vad det är för ett ♥ i magen, som legat där i snart 9 mån. Tror inte att vår bebis har fixerat sig ännu, för jag känner sparkar/slag/hur den vrider sig mm lite var stans i magen. Har haft lite problem med ömma revben pga min hosta på sista tiden, vilket inte direkt underlättar när jag ska sova, hitta en sovposition som är bekväm. Känner ganska tydligt nu varje gång vårt ♥ har hicka, det pirrar/kittlar till i magen.

Kommentarer


Kommentera inlägget här: